tiistai 19. tammikuuta 2016

Lämpökamerakuvia

M lainasi töistä lämpökameraa ja kävi kuvaamassa raksalla. Rujoudesta ja megapikseleiden vähyydestä huolimatta nämä ovat tähän asti ainakin omasta mielestäni mielenkiintoisimmat ja informatiivisimmat kuvat, joita on tähän projektiin liittyen otettu! Tämä postaus on vain pintaraapaisu lämpökamerakuvien maailmasta enkä analysoi kuvia tämän tarkemmin, sillä se vaatisi jo syväluotaavan katsauksen kameran toimintaan. Valkoiset ja punaiset kohdat ovat kaikista lämpimämpiä ja siniset kylmimpiä, tosin sinisetkin ovat vielä plussan puolella.

Taustaa: meillä on lämmittämässä yksi 3 kwh puhallin, joka käy vajaalla teholla. Katossa on kovavilla, ei vielä puhallusvillaa. Ovet ovat upouudet ja ns. thermo-ominaisuudella varustettuja. Tänään sisällä oli +8 astetta lämmintä ulkoilman ollessa -20. Kun nämä kuvat on otettu, ulkona paukkui -27 asteen pakkanen ja talossa lämmintä riitti +7 astetta.

Ensimmäisestä kuvasta huomaa heti, että kyllä, lämmin ilma kohoaa ylöspäin! :D Olisi ehkä hyvä olla toinen puhallin/tuuletin kierrättämässä tuota lämmintä ilmaa, jotta se leviäisi tasaisemmin koko taloon. Tästä huolimatta talo on kuitenkin kauttaaltaan lämmin. Seinät eivät ole oikeasti kylmät eivätkä ne falskaa vaikka tämä kuva antaa ymmärtää. Raju sinisyys johtuu alla olevassa kuvassa siitä, että lämpökamera on tarkennettu (pistemittauksella) puhaltimen kuumaan ilmaan, jolloin ympärillä olevan ilman lämpötila on suhteutettu siihen.


Seuraavassa kuvassa näkyy, että lämmin ilma on ja pysyy hyvin ylhäällä katossa. Myös lattia ja seinät ovat lämpimiä. Ikkunoiden, ovien ja runkorakenteiden kohdilta ilma taas on viileämpää.


Tässä huomaa hyvin sen, että runkopuu ja alajuoksu johtavat hieman ulkopuolen kylmää ilmaa sisälle. Näissä kohdissa ei ole siis eristettä, vain puuta. Montaa astetta ei kuitenkaan ole eroa sisäilman lämpötilaan, plussan puolella siis nämäkin siniset kohdat. Kun nämä nurkat sitten aikanaan villoitetaan, täytyy olla huolellinen ettei jää turhia rakoja.


Olemme olleet todella tyytyväisiä siihen, että lämpö pysyy hirveän hyvin talon sisällä etenkin nyt, kun pakkasia on riittänyt. Mielenkiintoista ottaa uudet kuvat sitten, kun meillä on lattiavalu. Valun piti tulla tällä viikolla, mutta se siirtynee ensi viikolle kovien pakkasten takia.

2 kommenttia:

  1. Aika mielenkiintoisia kuvia. Meilläkin on ollut 3 w puhallin x 2 lämmittämässä taloa näillä pakkasilla. Valu tehtiin vuodenvaihteessa. N 10 astetta on pysynyt sisällä, meillä on jo yläpohjassa villat. Hirvittää vaan minkälainen sähkölasku tipahtaa tammikuusta...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä.. Ei kauheasti hellinyt tuo tammikuu meitä talvirakentajia!

      Poista