maanantai 8. kesäkuuta 2015

Pohjaratkaisu

Kastellin Kaarnan valmis pohjahan ei miellyttänyt meitä alkuunkaan. Siinä tökkivät muun muassa turhaa tilaa vievän käytävän ja mielestämme epäkäytännöllisesti erilleen sijoitettujen kodinhoitohuoneen ja pesutilojen sekä turhan pukuhuoneen vuoksi. Olokeittiössäkin arvostamme suurempää neliömäärää. Halusimme jotakin aivan muuta, joten lähdimme suunnittelemaan pohjaratkaisua itse Kastellin myyjän kannustamana.  Tässä alkuperäinen pohja:

Kuva: Kastelli. Kaarna 116/ 134:n alkuperäinen pohjaratkaisu

Täydellisen pohjaratkaisun sovittaminen 116 neliöön osoittautui yllättäen kuviteltua haastavammaksi tehtäväksi eikä hommaa helpottanut sekään, että tontti ja ilmansuunnat oli myös huomioitava. Käytännössähän homma meni niin, että M piirsi lähes kaksikymmentä erilaista omasta mielestään täydellisyyttä hipovaa vaihtoehtoa, jotka minä järjestäen hylkäsin :) Olimme mieltyneet jo aiemmin Kannustalojen Lato 125d:n  pohjaan emmekä oikein päässeet enää yli sen erinomaisuudesta. Erilaisten vaihtoehtojen veivaaminen lopulta kannatti. Pakko tosin myöntää, että pitkään tuntui siltä ettei näin pieneen taloon saa mitenkään mahdutettua kaikkea haluamaamme. Tuossa Kannustalojen Ladossahan oli neliöitäkin kymmenen enemmän. Meillä oli tietyt kriteerit, joiden halusimme täyttyvän ja joista ei juuri tinkivaraa ollut:

 • mahdollisimman suuri ja avara olokeittiö läpi talon
 • olohuoneesta kulku terassille
 • sauna, pesutilat ja kodinhoitohuone samassa kompleksissa ja khh:sta kulku ulos
 •  kodinhoitohuoneesta EI kulkua suoraan aivan keskelle keittiötä (ajatellen kurakelejä ja koirien pesua: koirat vapautetaan kylppäristä ja kodinhoitohuoneesta pesun jälkeen, jolloin ne ravistaisivat heti keittiössä, iyh.. ). Muutenkin kodinhoitohuone+ pesutilat keittiön jatkeena tuntuu meistä kummalliselta ajatukselta. Nyt siihen on saatu eteinen väliin jakamaan tiloja
 • kolme makuuhuonetta
 • ehdottomasti 2 vessaa
 • ei lainkaan käytäviä kuluttamassa arvokkaita neliöitä
 • vähintään yksi vaatehuone (varastotilaa ei koskaan ole liikaa, mutta tästä jouduimme valitettavasti hieman tinkimään. Meidän talon neliöt ovat melko rajalliset, mutta yritämme kompensoida tätä puutetta suurilla vaatekaapeilla. Lisäksi tekniseen tilaan on mahdollista tehdä hyllyä yms. säilytystilaa esimerkiksi työkaluille)
 • päämakuuhuoneesta oma kulku kylpyhuoneeseen, jossa vessa
 • paljon, paljon isoa, korkeaa ja leveää ikkunaa
 • keittiöön saareke ja ikkuna, ei yläkaappeja

Kastelli toimitti meille eilen valmiin pohjapiirroksen, joka on tehty oman piirustuksemme mukaan. Kannatti todella hinkata neliöitä, kuluttaa pyyhekumia ja viivotinta, sillä lopputulos on erittäin mieleinen. Siinä on nyt oikeastaan kaikki, mitä halusimmekin. Pohdimme vielä, josko vaihtaisimme päämakuuhuoneen ikkunan tilalle lasioven jolloin myös makkarista pääsisi terassille. Mietinnässä on myös yhden ikkunan lisääminen olkkarin ikkunarivistöön, mutta huolena on, että tällöin huonekalujen sijoittaminen vaikeutuu turhan paljon. Ikkunat ovat suurimmaksi osaksi hyvin suuria, lattiasta asti korkealle ulottuvia. Lisäksi kahdessa makuuhuoneessa on vielä kapeat ja pitkät ikkunat vaakatasossa ylhäällä. 

3 kommenttia:

 1. Tää pohja on hyvin "latomainen". Tosi kiva! T. Sisko35

  VastaaPoista
 2. Pakko kommentoida... Pari taloa jo itselle rakentaneena en voi kuin hämmästellä teidän tekemiä muutoksia tuohon pohjaan. Ilahtuneena pistin merkille kaarna-malliston tulon valmistaa markkinoille. Kerrankin jotain muuta kuin niitä perinteisiä tylsiä pakettitaloja, joissa vaan raha ja kustannustehokkuus ratkaisee. Tässä oli jo oikeasti jokin juju. Mutta mutta...

  Aika törkeän hyvin ootte onnistunu sen juju kadottamaan. Eikö tossa mallistossa yksi kantava idea ole läpi talon avautuvat näkymät, joka hyvin jatkaa ulkopuolen muotokieltä... Eipä ole enää tässä. Näen että talo on hyvin kaukana alkuperäisestä, hämmästelen lähinnä kuinka tuota enää edes Kaarnana voi pitää?

  Olohuoneesta haluaisin kysyä, että oletteko lainkaan miettineet huoneen kalustettavuutta? Vaikuttaa aika hankalalta.

  Ja hei ihan oikeasti, kuka haluaa vessan suoraan ruokapöydän viereen? Kiva siellä on maha kuralla asioida kun muu perhe istuu ruokapöydässä, tai ehkä vielä kurjempaa sillä pöydässä istujalla...

  Nämä nyt vain minun mielipiteitäni, mutta eikös niitä julkiseen blogiin saa esittää. Aika pettymys oli tämä teidän "kaarna".

  VastaaPoista
 3. Hei vaan Minna! Totta kai saa esittää mielipiteensä :) Kun vertaa muokkaamaamme pohjaa alkuperäiseen niin tässä meidän pohjassa on läpi talon avautuva näkymää kyllä enemmän kuin tuossa alkuperäisessä (ellemme sitten puhu eri asiasta). Kustannustehokas tästä pohjasta tuli vähän vahingossa: onnistuimme pudottamaan yli puolet väliseinämateriaalista pois.

  Suoraan sanoen meillä ei ole ollut lainkaan tarkoitus vaalia Kaarna-mallistoa vaikka se erinomainen onkin vaan tarkoituksena on tehdä meille koti, jossa viihdymme ja joka toiminnallisesti sopii elämänmenoomme. Pohjan idea on peräisin Kannustalojen Lato-mallistosta.

  Totta kai olemme miettineet olohuoneen kalustusta ja kaikki saadaan sopimaan sinne kyllä erinomaisesti ja mielemme mukaan.

  Ja mitä vessaan tulee niin meillehän tulee myös toinen vessa. Tällä hetkellä asumme pikkuyksiössä, joten vessaääniin on kyllä totuttu :D


  VastaaPoista