perjantai 18. marraskuuta 2016

Raksajätteet

Omakotitalon rakentaminen tuottaa jätettä. Hyvin, hyvin paljon jätettä. Olen vuoden haaveillut siitä hetkestä, kun tuo kammottava jätevuori etupihalta saadaan hävitettyä. Huomasin, ettei minulla ole jätekasasta edes kuvaa. Niin paljon sitä on halunnut sulkea sitä mielestään pois. Mutta voitte kuvitella, mitä kaikkea siellä on ollut.

Keittiön ikkunasta oli pari päivää siniset näkymät.
Meidän piti alunperin itse roudata jätteet kaatikselle raksapakulla ja kärryllä. Totesimme, että aika on todella paljon kortilla muiden taloon liittyvien töiden suhteen, joten päädyimme tilaamaan pihalle vaihtolavan. Paras päätös hetkeen. Lava oli pihassa kuusi päivää (5 päivää minimi) ja parissa päivässä saimme kaikki roskat siirrettyä lavalle. Jälkikäteen ajateltuna olisi ollut järkevää ottaa suurempi ja korkeareunaisempi lava, mutta kuvittelimme naivisti kaiken mahtuvan helposti tuohon matalareunaiseen. No mahtuivat ne sitten, kun saimme lahjoitettua ylijääneet styroksit eteenpäin. Ja hyvä niin, sillä vaikka ne olisivatkin lavalle mahtuneet, niin olisi tuntunut tyhmältä heittää käyttökelpoista materiaalia roskikseen.


Meidän lava tilattiin Karpin Käsittelystä ja koko homma kustansi meille yhteensä 379 euroa. Tuohon hintaan kuului kaikki: lavan tuonti, poisvienti, tyhjennys ja jätemaksu, joka meidän tapauksessa määräytyi sekalaisen rakennusjätteen mukaan. Varsin maltillinen lasku meidän mielestämme. Polttoainetta ja omaa aikaa säästyi todella paljon. Montakohan tuntia oltaisiin saatu ajaa ja tyhjentää raksajätettä kaatikselle ja montakohan keikkaa olisi tarvinut heittää...? Lastaamisen ja ajamisen lisäksi myös kuorman sitomiseen ja purkamiseen saa kulumaan ihan kiitettävästi aikaa.

Suositukset siis meiltä vaihtolavalle, etenkin jos kaatopaikka ei ole kovin lähellä raksaa ja jos jäteralliin ei yksinkertaisesti vain tunnu löytyvän sopivaa rakoa. Harmittaa, ettei meillä ollut aikaa eikä energiaa panostaa kierrättämiseen, vaikka tarkoitus kyllä oli. Siitä ruoskin itseäni ja annan pitkän miinuksen meille rakentajille.

4 kommenttia:

 1. Oi, tuo olikin fiksu valinta! Itselläkin ne jätteet jäävät aina pihaan roikkumaan, mutta meillä niitä on roudattu kaatikselle aina säännöllisin väliajoin. Mutta yllättävä sopivan hintainen tuo lavakin näyttää olevan! Hyvin keksitty. :)

  Suvi / Ripaus unelmapulveria

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Me päätettiin heti alussa, että hävitetään jätteet kerralla. Koska muuten mä en olisi pystynyt koko raksan aikana keskittymään mihinkään muuhun kuin jätteiden kuskaamiseen :D

   Poista
 2. Hyvä hyvä! Meillä kävi myös jätelava, ja se tuli aivan ääriään myöden täyteen, vaikka talo ei ole lähelläkään valmista! Mutta on edes hetken siistiä (ja nyt en kyllä päästä enää kertymään niin hirveitä roskakasoja).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jätettä kertyy kyllä ihan mahdottomia määriä... Pelkästään jo pakkauspahveja! Talvella nuo kasat ei niinkään harmita, jos tulee vaan lunta ;D

   Poista